luni, 15 septembrie 2014

Daca ai fost adolescent in anii '70....


....este imposibil sa nu-ti placa "Just Kids" de Patti Smith.
Pentru noi n-a existat prea mult rock'n roll, nici droguri, nici proteste impotriva guvernului, dar ceva, ceva tot a ajuns pe la urechile noastre din anii in care hippies si flower-power isi puneau amprenta pe viata de zi cu zi din New York.
Patti Smith s-a nascut la Chicago intr-o famile cu patru copii; mama ei, Beverly, lucra ca ospatarita, tatal, Grant, intr-o fabrica. Patti a avut o copilarie fericita, a fost o eleva si o sora buna, probabil cu multa imaginatie si dorinta de a evada dintr-o viata mediocra. La 20 de ani ramane gravida, realizeaza ca nu are dorinta si nici mijloacele de a-si creste copilul, il da spre adoptie si pleaca la New York (in iulie 1967).
Fara o locunita si cu prea putini bani incepe o viata aventuroasa, care debuteaza cu dormitul pe unde se poate (in parc, cimitir, pe scarile cladirilor), cu impartitul catorva dumicati cu un vagabond, incercari esuate de a gasi ceva de lucru, etc. Sansa insa i-l scoate in drum chiar din prima zi pe Robert Mapplethorpe (artist in devenire); peste cateva saptamani cei doi se muta impreuna si incep o relatie complicata si profunda, care depaseste cu mult limitele iubirii fizice sau prieteniei si care avea sa dureze pana in 1989 cand Mapplethorpe moare de HIV.
Patti Smith isi implineste visul, intalneste pe toti marii artisti ai epocii (Jimmi Hendrix, Janis Joplin, Allen Ginsburg, Sam Shepard, etc), alterneaza muzica cu scrisul, ramane alaturi de Robert atata timp cat este nevoie, iar cand "misinuea" ei se sfarseste se muta la Detroit unde se casatoreste cu Fred "Sonic" Smith.

Influentata de Jim Morrison si Arthur Rimbaud Patti scrie poezie, canta, deseneaza si se invarte intr-o lume unde putini rezista fara a-si arde aripile. Dorinta ei a fost de a trai "arta", sacrificiile sau consecintele nu au prea mare importanta cand esti cu tot sufletul si mintea purtat pe drumul care ti se potriveste.

Daca va mai amintiti anii aceia nebuni cartea va va incanta; daca sunteti mai tineri s-ar putea sa nu va spuna prea multe, este pentru nostalgici si colectionari de vise.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu