miercuri, 6 martie 2013

6 martie 2013

Ar fi ideal ca religia sa fie o optiune individuala bazata pe convingere spirituala si nu politica de stat.
Dar atunci libertatea individului ar fi amenintatoare pentru autoritati, imposibilitatea de a controla populatia ca pe o turma de oi ar pune prea multe probleme, metodele coercitive n-ar mai cunoaste limite, totul ar deveni intunecat si kafkian; de aici rezulta ca este mai bine sa urmam ritualuri inventate de misogini si avizi de putere, sa contribuim cu bani la bunastarea lor si a urmasilor lor si sa nu ne punem prea multe intrebari, in definitiv ignoranta se suporta mai usor decat durerea de a vedea cum esti batjocorit pentru arginti; si evident ca se pot gasi si chestii pozitive in toata povestea asta: porcii se ingrasa frumos cu colacii platiti de noi.

2 comentarii:

  1. Am citit in ultima vreme carti scrise de autori evrei, iranieni, din Afganistan, etc. In alte parti este mai rau, in alte timpuri a fost mai rau. Ce este deprimant este ca vezi si nu poti sa faci nimic, este un subiect tabu; daca deschizi vorba despe politica sau religie risti sa provoci scandal. Traim in secolul XXI, poate ar trebui sa privim in urma si sa tragem ceva invataminte.
    Cand este vorba de Romania da, ma supara ca trebuie sa platesc bani ca sa-i ingrop pe cei dragi sau sa se uite la ei cineva daca au nesansa sa ajunga pe un pat de spital; medicina, preotia si politica ar trebui facute din vocatie si nu din dorinta de a te imbogati pe spinarea celor in durere; si oricum, daca ai chef sa obtii bani nemeritat mai bine te faci fotbalist, ca tot acolo ajungi, este preferabil, poate o sa ti se ierte pacatele pe care le faci mai usor, in definitiv aici nu mai depinde viata a mii de oameni de talentul si caracterul tau si parca stai cu mana in buzunarul altora un timp mai scurt.

    RăspundețiȘtergere